Haninge Bilpark – för dig som vill köpa begagnad bil

Haninge Bilpark har ett brett utbud begbilar. Vi står för ett tryggt och förtroendeingivande koncept när det gäller begagnade bilar i Stockholm, och skiljer ut oss jämfört med många begagnade bilhandlare.

Alla begagnade bilar i lager

Ett brett utbud begbilar i Stockholm

Vi har förmånliga priser som passar de flesta plånböcker samt många olika fördelaktiga upplägg. För ökad flexibilitet har vi även utvecklade samarbeten med banker och försäkringsbolag, allt för att det ska kännas tryggt för dig som kund att köpa begbil hos oss.

 

Intresserad? Välkommen att kontakta oss på telefon 08-122 120 20, e-post info@haningebilpark.se, eller på vår kontaktsida.

En kundorienterad bilhandlare i Stockholm

Bland Stockholms bilfirmor med inriktning på begagnade bilar har vi snabbt etablerat sig som ett av de populäraste med höga betyg på bland annat reco.se. Söker du en bilhandlare med gott om prisvärda begagnade bilar så är det oss du ska vända dig till. Vi är seriösa och tillmötesgående och lyssnar alltid på dina önskemål. Kontakta oss för ett förutsättningslöst möte så ska vi se att vi kan hjälpa dig att välja bland våra begbilar. Vi kan lova ett trevligt och konstruktivt möte.

När du kommer till oss med en ny begagnad bil för ögonen så kommer du att träffa proffsiga säljare som alltid gör vad de kan för att du ska bli nöjd med affären.

En seriös aktör bland bilfirmor i Stockholm med fokus på begagnade bilar

Vi går alltid igenom alla begbilar innan vi ställer ut de för försäljning. Du kommer inte att drabbas av några dolda fel när du köper begagnad bil hos oss. På Haninge Bilpark, en av Stockholms ledande bilfirmor, ska alla kunder känna sig välkomna och trygga.

Att köpa en begagnad bil kan vara knepigt – och en riktigt smart affär om man hittar rätt objekt. Som en av Stockholms bästa återförsäljare av begbil så kan vi dig all den expertis du behöver inför ett köp – och vi har dessutom ett stort utbud begagnade bilar av olika märken och modeller att välja mellan.

Hitta körglädjen i någon av våra begagnade bilar

Hos oss hittar du den bil som kan ge dig körglädje, valfrihet och en budget som passar just dig. Gör en smart affär, låt oss bli din bilhandlare och köpa dina begagnade bilar hos på Haninge Bilpark. Klicka runt på vår hemsida för att se vilka begbilar som finns inne just nu eller kom på besök och titta på utbudet av begagnat!

Konsumentköplagen gäller vid köp av begagnad bil från bilhandlare

Köper du en begagnad bil från en bilhandlare så har du en trygghet i att köpet omfattas av konsumentköplagen. Det innebär att bilen i fråga ska vara trafiksäker och om så inte är fallet så räknas det som ett fel. Skulle du och bilhandlaren komma överens om att ingå en affär gällande en bil som inte är trafiksäker så måste detta tydligt framgå i ert avtal.

Avtalets utformning är viktigt och har stor betydelse för hur eventuella fel på en bil ska hanteras i framtiden. Om ett fel upptäcks sex månader efter att du köpt bilen så ligger det på ditt ansvar att visa upp att felet fanns där redan då bilen köptes. Upptäcks felet i fråga inom sex månader så är det motsatta det som gäller: då ska bilhandlaren kunna visa att felet i fråga inte fanns där då bilen såldes.

Konsumentköplagen ger dig som köpare en större trygghet. Att köpa en begagnad bil handlar om att ta en risk och tack vare denna lag så blir risken för felköp – eller att bli lurad – mindre. Genom konsumentköplagen kan du reklamera en bil i upp till tre år efter att köpet genomförts. Du har även rätt till ersättning för eventuella kostnader som uppkommit i samband med reklamationen i fråga.

Viktiga punkter att tänka på

Konsumentköplagen ger trygghet, men det finns vissa punkter som man bör ha i åtanke och som kan påverka. Vi radar upp några sådana här nedan:

  • Bilens ålder. Som köpare av en äldre bil så får du räkna med att det finns brister. Bilens ålder är viktig i sammanhanget. En äldre bil förväntas ha brister och fel som anses vara normala. Har en bil gått någonstans mellan 20-25.000 mil så börjar den närma sig slutet på sin karriär.
  • Säljarens rätt. Om du upptäcker ett fel på din begagnade bil så är det viktigt att du reklamerar detta direkt. Viktigt: försök inte reparera felet på egen hand! En reklamation är inte synonymt med att köpet ska hävas. Först och främst så ska bilhandlaren få en möjlighet att reparera felet – två försök på samma ställe är en normal måttstock – och därefter så finns även andra alternativ än att du får pengarna tillbaka och där köpet hävs. Du kan exempelvis erbjudas ett prisavdrag. Du kan kan få en likvärdig bil presenterad för dig och du kan, som sagt, få bilen i fråga avhjälpt och reparerad. En hävning av köpet är ofta den sista utvägen.
  • Reklamera skriftligt. All reklamation ska ske skriftligt och via antingen brev eller mail. Det är en trygghet för dig då du kan spara kopior och visa upp dessa vid en eventuell tvist eller vid andra oklarheter.

Checklista vid köp av begagnad bil

Att köpa en begagnad bil handlar om en lite större risk än vid ett köp av en ny bil. Det gör att man som köpare bör vara lite mer noggrann i samband med undersökningen och verkligen se till att bilen håller det skick man förväntar sig. Det gäller i synnerhet i samband med ett bilköp från en annan privatperson. Där har man inte samma garantier som man får hos en bilhandlare.

Vad är det då man ska titta närmare på i samband med att man står inför att köpa en begagnad bil? Vi har sammanställt en liten checklista som kan hjälpa dig att hitta rätt bil och undvika att köpa en begagnad bil som inte håller måttet.

Kontrollera detta med motorn avstängd:

  • Prova alla säkerhetsbälten. Öppna dörrarna – även bakluckan.
  • Lyft på golvmattorna. Finns det överdragsklädsel så titta under denna.
  • Ställ dig så att du når upp och kan kontrollera takets skick.
  • Kontrollera bagageutrymmet. Se till att det finns domkraft och att bilens originalverktyg är intakta. Kolla även reservdäcket och skicket på det.
  • Kolla däckens skick – mönsterdjup, slitage och eventuella skador. Medkommer extra hjul – exempelvis vinterdäck – så ska du även se över skicket på dessa.

Starta motorn och kontrollera följande:

  • Se att all elektronik fungerar – elhissar, taklucka, stereo exempelvis.
  • Kontrollera alla lampor och symboler på instrumentbrädan. Se till att inga varningslampor lyser!
  • Tänd belysningen och se till att lamporna fungerar på ett tillfredsställande sätt.
  • Slå av motorn och kolla oljan samt att motorutrymmet är rent och fritt från en massa kladd.

Provkör bilen innan du slår till.

  • Provkör bilen så långt så att motorn hinner bli varm. Kör i olika hastigheter och i både stadsmiljö och på motorväg.
  • Växla! Se till att växla mycket – både upp- och ned. Genom detta kan du upptäcka om exempelvis kopplingen slirar. Även om du står inför att köpa en automatväxlad bil så måste samtliga växlar provas.
  • Bromsa! Se till att prova bromsarna i både högre och lägre hastigheter. Mjuka inbromsningar kan varvas med mer bestämda sådana. Håll utkik efter om bilen känns skakig eller om den drar snett i samband med att du trycker ned bromspedalen. Hitta även en backe och prova parkeringsbromsen.
  • Lyssna efter konstiga ljud från motorn.

Ha motorn på tomgång och kontrollera följande:

  • Färg på avgaserna. Ställ dig vid avgasröret och se vilken färg som avgaserna har. Svart, blå eller grå rök kan indikera motorfel av det mer allvarliga slaget.
  • Öppna huven och lyssna. Det ska låta som en spinnande katt och det ska inte höras en massa skrammel eller annat oljud från motorn.

Garanti på begagnade bilar

Finns det någon garanti på begagnade bilar eller handlar det om att ett köp, så att säga, sker på egen risk? Köper du en begagnad bil av en bilhandlare så har du konsumentköplagen som en trygghet att luta dig mot. Den ger dig en möjlighet att reklamera fel på en bil så långt som tre år efter att du köpt den.

Upptäcks ett fel inom sex månader efter att du köpt en bil så ska bilhandlaren kunna visa att felet inte fanns där då den såldes. Om det handlar om ett fel som upptäcks efter sex månader så ligger denna bevisbörda på dig som köpare och du ska kunna visa att det handlar om ett fel som inte orsakats av dig.

Reklamation innebär inte att köpet hävs

Vi ska även säga att en reklamation inte per se innebär att köpet hävs. Det är ofta det sista alternativet. Först och främst så ska säljaren få en möjlighet att reparera felet i fråga – normalt så innebär det två olika reparationer av samma bildel. Därefter så kan man erbjudas ett avdrag på priset eller som ett tredje alternativ så kan man också erbjudas en likvärdig bil som ersättning.

Garantin påverkar inte dina rättigheter negativt

Garanti då? Ja, vissa bilhandlare erbjuder en garanti på begagnade bilar. Det är bra. Men det är också viktigt att poängtera att en sådan aldrig får vara sämre än det skydd du får av konsumentköplagen. Bättre, definitivt – men aldrig sämre. Man kan inte, genom en garanti, förhandla bort den lagliga rätt som en köpare har att reklamera en bil i upp till tre år efter att att köpet gått igenom.

En garanti som sträcker sig över ett år i samband med att du köper en begagnad bil är alltså bra – men även då denna går ut så har du kvar dina rättigheter som konsument. Det är viktigt att vara medveten om.

Köpa bil av bilhandlare eller privatperson – vad skiljer?

Det finns tydliga skillnaden mellan att köpa en begagnad bil av en bilhandlare och från att köpa en sådan av en privatperson. Skillnader som kan vara positiva och negativa åt båda håll.

Det behöver alltså inte vara så att ett köp från en privatperson är sämre, men det är något som definitivt ställer högre krav på dig som köpare av bilen i fråga. Du har nämligen inte alls samma skyddsnät att falla tillbaka på som du har i samband med att du köper en bil från en bilhandlare.

Större trygghet att köpa via en bilhandlare

Vi tittar närmare på några av de skillnader som finns mellan ett köp privat och ett köp från en bilhandlare:

  • Konsumentköplagen. Köper du en begagnad bil från en bilhandlare så har du konsumentköplagen i ryggen. Det innebär att du har tre års laglig rätt att reklamera skador på den bil du köpt. Sker en reklamation inom sex månader efter avslutat köp så måste bilhandlaren kunna bevisa att felet inte fanns där då bilen såldes. En klar trygghet som du inte får av en privatperson. Ska du köpa en begagnad bil från en privatperson och där du sedan upptäcker fel så måste du ta ärendet vidare själv om du vill ha kompensation; något som kan innebära domstol och höga kostnader i slutändan.
  • Priset. Den stora fördelen med att köpa en bil från en privatperson är priset. Det kan bli betydligt lägre än hos en bilhandlare. Men, det ställer också högre krav på dig som köpare. Några saker bör definitivt kollas upp innan du signerar ert avtal och för över pengarna till säljarens konto. Vi skulle råda dig att kolla upp huruvida säljaren verkligen äger bilen – det kan du göra via Transportstyrelsen – och om bilen har några skulder. Det senare kan innebära exempelvis parkeringsböter eller avgifter för vägspärrar och tullar. Även här kan du använda dig av information från Transportstyrelsen. En annan viktig detalj att titta närmare på gäller eventuell belåning. Du kanske inte bara köper bilen utan också övertar en massa lån på bilen i fråga. Återigen: Transportstyrelsen har sådan information tillgänglig och för dig att ta del av.

Summa summarum: Det går att köpa en begagnad bil även privat, men det fordrar en hel del kunskap och undersökning. Köper du en begagnad bil från en bilhandlare så får du mer trygghet för dina pengar och en smidigare affär rakt igenom.

Vilka bilar åldras bäst?

Vilka bilar åldras bäst och vilka märken och modeller kan man som potentiell köpare hålla lite bättre utkik efter? Det finns alltid risker med att köpa en bil. Många är väl medvetna om att det inte finns något bra bilköp och att en bil tappar värde så fort den lämnar bilhallen. Det stämmer, men samtidigt så finns det också skillnader mellan märken och modeller.

Ser man till andrahandsvärde så finns det vissa bilar som inte tappar så mycket i värde i samband med att se säljs vidare. Detta medan andra bilmodeller har ett större tapp rent ekonomiskt.

Väljer du att köpa en ny bil så kan det vara värdefullt att veta hur pass mycket den kommer att tappa i värde genom åren. Detsamma om du köper en begagnad bil och planerar att sälja den vidare – eller byta in den mot en annan bil – i framtiden. Kort sagt: den dåliga affären behöver inte vara så himla dålig om man har koll på hur andra- och tredjehandsvärdet ser ut.

Vissa bilmärken- och modeller tappar mindre i värde

Överlag så kan man se att premiummärken i allmänhet och elbilar i synnerhet har högst andrahandsvärde. Elbilar tappar inte alls så mycket i värde som många verkar tro på förhand. Det är värt att veta. Köper du en ny elbil så finns det definitivt en marknad att sälja på i framtiden och där du inte kommer att göra en så stor förlust.

Ser man till klass för klass så är det kompaktsuvar och kompaktbilar som är de stora vinnarna. Även stora suvar är ett bra köp sett till minskningen av värde.

Rent procentuellt så kan man säga att en stor suv behåller 63% av det ursprungliga värdet efter fyra års användning. En kompakt SUV å sin sida är något bättre med 64%. Ser man till märken så toppas listorna av märken som Volvo, Audi, BMW. Volkswagen och Range Rover.

Ett avslutande råd i detta: Stirra dig inte blind på hur många år en bil varit i bruk. Det är antalet mil som räknas i slutändan. i kombination med ägarhistorik så kan antalet mil ge värdefulla ledtrådar om huruvida det handlar om ett bra bilköp eller ett sämre sådant. Har en bil haft många ägare – eller använts som en företagsbil – så är det något negativt om man jämför med en bil som haft en och samma ägare.

Billån för köp av begagnad bil

Kan man ta ett billån för köp av begagnad bil? Även en begagnad bil kostar åtskilliga kronor att köpa och för de allra flesta så handlar det om att man tar ett lån för att kunna finansiera bilköpet.

Det finns några olika varianter gällande lån för bilen och det man alltid ska göra är att undersöka vilka möjligheter man har. Man tjänar på att jämföra olika långivare och där man utgår från den egna ekonomin. Det vanligaste är emellertid att man väljer mellan två olika alternativ där man antingen löser sitt billån hos den bank man har eller att man löser lånet via bilhandlaren.

Vilket som är bäst är, som sagt, en fråga som blir väldigt personlig. Ju mer pengar man kan kan stoppa in i kontantinsats ur egen ficka, desto lägre kostnader för ränta kommer man att få. För att köpa en bil så måste man idag ha en kontantinsats på 20% av bilens totalpris (eller motsvarande i inbyte) och vid ett billån från bank eller bilhandlare så ställer man också bilen som säkerhet för lånet.

Blancolån – ett lån utan säkerhet

Saknar man de 20% som krävs så kan man söka andra långivare för att exempelvis ta ett blancolån. Det är ett lån utan säkerhet och det blir genom detta också betydligt dyrare.

Står man inför ett bilköp där man ser att ett blancolån är den enda utvägen så bör man tänka sig för både en- och två gånger. Det är ett lån som kommer med stora risker.

Lägg upp en egen avbetalningsplan

Det är, som sagt, inget ovanligt att lösa ett billån. Men, det man ska veta är att bilen tappar i värde. Den första resan är den absolut dyraste du gör – särskilt om det handlar om en ny bil. De flesta långivare idag erbjuder personliga lösningar för avbetalning. Det är bra och det gör att man kan lägga upp en plan utifrån den egna ekonomin. Ett råd är emellertid att amortera i en takt som motsvarar bilens värdeminskning.

Ett annat råd är att man även räknar på andra kostnader som tillkommer vid ett bilägande. Kostnader som täcker försäkring, besiktningar, service, reparationer, drivmedel och exempelvis vägtullar och annat. Det är dyrt att äga en bil och lånet är bara en del av den totala kostnaden. En bra, genomtänkt kalkyl baserat på den egna ekonomin ger alltid bättre svar om vilket typ av lån man ska överväga – och hur stort det ska vara.

Har man ångerrätt?

Har man ångerrätt om man köper en begagnad bil? Det krassa svaret är nej. Du har ingen ångerrätt om du köper en begagnad bil från en bilhandlare. Ångerrätten gäller om du skulle köpa en bil via nätet eller via telefon. Köper du bilen fysiskt inne i bilhallen så kan du inte använda dig av ångerrätten.

Det kan emellertid finnas öppna köp, men det är i så fall något som varje enskild bilförsäljare väljer att erbjuda. Det finns ingen lag som säger att detta ska förekomma. Man ska dock inte se det som att man är utan rättigheter. Väljer du att köpa en begagnad bil från en bilhandlare så har du konsumentköplagen bakom dig. Det är en trygghet som du inte får om du exempelvis köper en begagnad bil privat.

Konsumentköplagen ger större säkerhet

Gällande konsumentköplagen så har du en laglig rätt att reklamera fel och brister på din bil i upp till tre år. Inom lagen i fråga ryms även en fråga om att du inom sex månader kan upptäcka ett fel och där bilhandlaren har en skyldighet att visa att felet inte funnits i samband med att bilen köptes. Det är också den stora skillnaden mellan att köpa en begagnad bil hos en bilhandlare och att göra detsamma privat; en privat bilaffär ger inga garantier på samma sätt. Hittar du ett allvarligt fel så är det också du allena som får dra ärendet vidare. Något som kan innebära en tvist som leder hela vägen till rätten.

Konsumentköplagen är en trygg punkt som borgar för en säkrare affär. Någon ångerrätt finns alltså inte vid köp av en bil hos en bilhandlare. Man ska alltså som köpare vara noggrann i samband med köpet och verkligen undersöka bilen innan man skriver under avtalet. Det kan man gärna göra tillsammans med en mer sakkunnig person om man är mer av en novis på bilar.

Miljövänligt att köpa begagnad bil

Är det verkligen miljövänligt att köpa en ny bil som drivs av exempelvis el eller något annat drivmedel som inte lämnar lika klara avtryck på vårt klimat som exempelvis diesel och bensin? Ja – och nej. Det är en komplex fråga.

Klart är att detta på sikt är miljövänligt. Varje gång du sätter dig bakom ratten i din nya elbil så hjälper du till att minska på utsläppen. Lika klart är det emellertid att den elbil du använder redan har givit ifrån sig en massa utsläpp i samband med tillverkningen. Sett till detta så är det faktiskt miljövänligt att köpa en begagnad bil.

Ur ett större och bredare perspektiv så är det bättre för miljön att, så att säga, köra slut på en äldre begagnad bil innan man väljer att investera i en ny elbil. Det finns dock även andra parametrar att ta i beaktning i samband med att man köper en begagnad bil.

Välj rätt begagnad bil för miljöns skull

Tre stycken punkter anser vi vara viktiga om man genomför ett köp där man har miljön i åtanke och vill minimera sin egen påverkan. Dessa:

  • Servicen. Att servicehistoriken är komplett bidrar till en lägre bränsleförbrukning. Detta då saker som bidrar till ökade utsläpp är korrigerade och åtgärdade. Där kan det exempelvis handla om tändstift och filter som behöver bytas ut.
  • Däcken: Väljer man däck med lägre rullmotstånd så minskar man utsläppen. Detsamma gäller för däck med rätt mönsterdjup och med rätt lufttryck.

Val av bil:

    Den stora skillnaden gör man genom att välja rätt bil. Välj en modell som har dokumenterat låg bränsleförbrukning och försök att välja en så liten bil som möjligt. Visst, det kan vara väldigt komfortabelt att åka omkring en större Suv – men behöver du verkligen en så pass stor bil som singel? Det kostar ofta mer än det smakar. Både för den egna plånboken och för miljön i stort.

Är bilen fulltankad vid leverans?

Är bilen fulltankad vid leverans? Kommer den begagnade bil du köper att ha en full tank i samband med att du köper den? Det är långt ifrån säkert. Många tar för givet att det ska vara så – speciellt i samband med att man köper en ny bil – men det är ingenting som man ska räkna med. Det beror helt på vilken bilhandlare du väljer.

Vissa har som regel att alltid lämna bilen fulltankad – detta som en snygg gest. Andra lämnar bilen med så lite bränsle att man som kund måste söka upp en bensinstation det första man gör. Skräckexempel finns också där man tvingats stanna och tanka redan under provkörningen. Kort sagt: olika bilhandlare har olika infallsvinklar gällande tankningen och det kan man höra sig för om innan man väljer att gå vidare med köpet.

Givna regler skulle underlätta

Det är klart att det är att föredra att få en fulltankad bil levererad eller hämta ut en bil där mätaren visar att tanken är full. Samtidigt dock: bensin och diesel kostar pengar och det handlar således om en väldigt kostsam gest från en bilhandlare.

Det kanske kan komma någon form av standard gällande detta i framtiden. Det skulle i så fall underlätta både för kund och säljare. Som det är nu så skapas ofta onödig irritation och sura miner som en följd av att det inte finns några givna regler kring tankningen.

Kanske kan man enas som att mötas halva vägen? Vid ett köp av en begagnad bil så är halva tanken full och den resterande halvan fylls på av köparen. Det vore väl onekligen rättvist. Är det en ny bil som levereras kan man kanske ställa lite högre krav. Många återförsäljare väljer att aktivt marknadsföra sig med att de levererar fulltankade bilar till sina kunder. Tycker man att det är en avgörande fråga så ska man definitivt söka sig till en sådan. Annars får man lita på turen.